Ds L Tinholtstraat 5
8723CW
KOUDUM
tel. 0514-522662

Nadat het belofteteam voor de winterstop nog geen handje vol punten wist te behalen en ook vorige week onnodig met een 2-1 nederlaag richting het warme hart van Súdwest-Fryslan kon terugkeren, vele eeuwen geleden bekend als Coluuidum, werd het tijd om de punten weer eens in de eigen zak te steken. Dit zagen de mannen van de Sweltsjes Twa tegen 9e plek SC Joure wel gebeuren. Of dit zal heven, laat ik nog niks over kwijt.

Het is donderdagavond. De laatste training van ‘it twadde’ voor de clash van zaterdag heeft net plaatsgevonden, wanneer om 21:47 de wedstrijdselectie bekend wordt gemaakt. Met een selectie van 16 man, waaronder 3 versterkingen van de A-selectie genaamd: Ingmar, Martinus en Lil Boer. Ja lieve mensen, Lil Boer heeft in de winterstop de overstap naar de A-selectie gemaakt. Wij van Sweltsjes Twa snappen zo’n beslissing ook niet. Toch fijn dat hij weer even op het oude nest mag komen. Of toch niet…?

Toen de wedstrijdselectie om 21:47 lokale tijd in de app verscheen was er nog geen minuut voorbij toen onze GRense (vroeger bekend als Neckless en tegenwoordig als de Bingo man) aanbood om zaterdag te vlaggen. Hulde! Hoe makkelijk het was om een grensrechter te vinden, zo moeilijk was het om een scheidsrechter te vinden. Nadat onze scheidsrechterregelaar Sven DC zijn hele contactlijst en meer had geappt, gemaild, gebeld, gefaxt en zelfs per postduif had gevraagd was er niemand die onze kraker van aankomende zaterdag in goede banen wou leiden. Gelukkig hadden we als troefkaart ons eigen Feike Pieter, die in geval van nood wel wou fluiten. Nogmaals hulde!

Aankomend bij matchday. De meesten van ons lagen waarschijnlijk nog in bed om goed uitgerust te zijn voor de wedstrijd toen er om 10:10 een appje in de groepsapp verscheen van Lil Boer, aka Ruttie, aka Rutger, aka Wut Wut. Hij had nog veel last van zijn ‘knibbel’ na de training van afgelopen donderdag. Hij kon dus van het wedstrijdformulier gevaagd worden. Dit was tegenvaller nummer uno van de dag. Tegenvaller nummer deux en tevens drei dienden zich ook spoedig aan; Toen de selectie om 12:45 in de kleedkamer zat bleek dat Ingmar mistte, hij moest toch met het 1e mee. Voor de mensen met dyscalculie, dit brengt ons op een selectie van 14 man. Nu tegenvaller nummer drie; Jonge talenten Douwe en Jelke hadden voor ons affiche al een wedstrijd gespeeld met de JO17, dit bracht ons op een ‘fitte’ selectie van 12 man. Pros; Een zeer grote kans op een basis plek. Cons; Een zeer grote kans op 90 minuten voetbal.

De warming-up verloopt degelijk en de mannen zijn klaar om te beginnen. De opstelling bedraagt; Martinus de doelverdediger. Achterin staan Vinnie ©, Sven DC, Brent en Nelis. Op het midden Sjors, JAK, Corja en Dembeling. Voorin Marcus en Tiemen. De bankwarmers zijn Bobber Ruslan, Jelke en Douwe. De namen van vorige week, Arjaaan en Jesper ontbraken. De ene is met het 3e mee, de ander op wintersport. Fijne vakantie! Nu ik jullie hopelijk genoeg geïnformeerd heb gaan we los. Of toch niet? Scheidsrechter Feike stond klaar, maar assistent GRense, onze vlagenist was nergens te bekennen… Of het nou iemand van de supporters of een van onze bankzitters was die de vlag in handen nam weet ik niet meer, maar we hadden in ieder geval even een interim-grens. Overigens kwam GRense naar een kwartiertje aankakken om het stokje weer over te nemen, hij dacht dat we pas om 13:45 begonnen, naar mijn mening had hij zich verslapen.

De wedstrijd begint en de blauwhemden hebben het lastig. De mannen van Joure voetballen makkelijk en wij zetten te weinig druk, waardoor hun veel ruimte krijgen om te voetballen. Wanneer we wel aan de bal komen wordt deze al gauw lang gespeeld, dit is erg zwaar om te belopen voor het middenveld en de voorhoede. Dat Joure voor nu de betere ploeg is wordt snel duidelijk. Ze komen veel bij ons 16 meter gebied, maar echt grote kansen ontstaan er nog niet. De laatste linie van de Sweltsjes is scherp en keeper Martijn pakt de nodige balletjes er prima tussen uit. De bal komt sporadisch bij de helft van de tegenpartij, hier komt soms een klein kansje uit en soms ook niet. Het is Marcus die het 1e schot lost voor de Sweltsjes, dit mocht helaas niet baten. Verder gooit Sjors er nog een halve omhaal uit vanaf een corner, deze werd helaas gepareerd door een verdediger. Ergens tussen het schot van Marc en de atletische actie van Sjors scoort Joure de 0-1. Zonde! Sweltsjes TWA, TWA, TWA gaat met een 0-1 achterstand de rust in.

In de rust wordt er onder het genot van een bakje thee besproken wat er beter moet. Coach SH had 7 minuten om dit te vertellen voor hij zelf met het 3e richting Heerenveen moest. Iedereen leek het wel eens te zijn met wat beter moest. Coach Rein nam het in de 2e helft over met hulp van assistent-coach Hylke Hos. Laatst genoemde gaf overigens nog een geweldige speech aan het eind van de rust, dit gaf de mannen een zetje in de juiste richting. Dankjewel Hylke Hos!

De 2e helft begint. Bobber komt erin voor Tiemen, dit brengt verse energie naar het team. De Sweltsjes zetten meer druk en dit werpt gelijk zijn vruchten, we komen makkelijker aan voetbal toe en worden de beter voetballende partij. We krijgen weinig kansen tegen en creëren er steeds meer. De mannen lijken fitter dan ooit en Bobber maakt geweldige acties vanaf de linkerkant. Eén van die acties brengt hem tot in het 16 meter gebied, hij wil het laatste mannetje voorbij, maar wordt getackeld. Scheids Feike is scherp en geeft een penalty. JAK stapt naar voren, neemt een aanloop en schiet. Even terug in de tijd: De Sweltsjes hebben voor de winterstop een aantal keer penalty’s geoefend, hier had Johs niet het beste ‘track record’. Toch durft hij om in het heets van de strijd naar voren te stappen. Weer bij de penalty; Het schot van Johs gaat met een kleine levitatie dwars door het midden, de keeper duikt naar zijn links, maar kan nog net met de benen het schot stoppen. Helaas niet de aansluitingstreffer voor de Sweltsjes. Even later is het wederom Ruslan die weg wordt gestuurd, hij rent en komt aan bij de keeper. Met een sleep gaat hij links om de keeper om vervolgens de bal in het lege doel te schieten. 1-1!! Vinnie gaat eruit voor Douwe en Marc voor Jelke. Het sterrenensemble gaat door met de goede 2e helft. Joure komt wel voor de goal, maar het is Sweltsjes Twa met de kansen.

Dan een bizar moment; Het wordt heet onder de voeten van één van de verdedigers van Joure, hij wil de bal terug spelen op de keeper maar schiet hem zo in de linker boven hoek. De keeper tikt de bal weg, maar gebruikt zijn handen. De scheids fluit en geeft een indirecte vrije trap aan de thuisploeg op het randje van het 5 meter gebied. De mannen van Joure zijn het hier niet mee eens, maar dit is naar mijn mening een juiste beslissing van leidsman F.P. Makkelie. De mannen van Joure staan met bijna het hele team in de gaal met de keeper ervoor. Sjors staat achter de bal, hij overlegt met Cornelis over het plan van aanpak Corné zegt; “pass em naar mij, dan sjit ik op goal”. Hier leek Sjors mee akkoord te gaan. Sjors passt, maar met verbazing van Corné niet naar hem, maar naar JAK. Hij staat iets verder weg, maar heeft wel meer ruimte voor een vrij schot. Of dit een geniaal idee van Sjors is of juist het tegenovergestelde, gaan we nooit achter komen. Na de wedstrijd werd anoniem besloten dat het wel een goed idee was. JAK lost het schot, maar die stuit op één van de verdedigers die op de doellijn staat. Zonde! De wedstrijd gaat door en kleine kansen volgen, het hele team levert veel strijd tot aan de laatste minuut. Wanneer het fluitsignaal klinkt is de stand 1-1. Gebaseerd op de 1e helft een goed resultaat, gebaseerd op de 2e was het gevoel toch sterk dat hier meer dan 1 punt viel te halen. Toch mogen we blij zijn met de strijd en het goede voetbal in de 2e helft.

In de kleedkamer wordt de wedstrijd besproken, nu onder het genot van een biertje. Dit is tevens niet het enigste biertje wat die dag gedronken wordt, want; Chinees Nieuwjaar in de kantine. Na een mooie avond gaan er een aantal talenten naar huis, Spoorzicht of zelfs naar Sneek.

Nu mogen we ons klaar maken voor aankomende zaterdag, Heerenveense Boys staat op ons te wachten. We voetballen om 13:15 uit in ‘It Hearrenfean’. Na deze wedstrijd hebben wij met het 2e een teamuitje, laten we hopen dat we deze dag kunnen beginnen met een overwinning tegen de mannen in het groen.