8464PB
SINTJOHANNESGA
tel. 0513-551788

Sint Johannesga, 5 maart 2022

Vandaag de wedstrijd tegen de mannen van “De Wite Peal”. Een naam die zijn oorsprong vind in het gelijknamig en voormalig Rijkswerkkamp “De Wite Peal”. Een club opgericht in de kantine van het kamp op 19 juni 1947. De "Wite Peal" was vanouds een witte grenspaal die bij het aansnijden van het veen in de grond geslagen werd, maar het gaf tevens de grens aan tussen de voormalige gemeenten Haskerland en Doniawerstal. In 1939 ontstond op deze plaats in Rotsterhaule het kamp "De Wite Peal".

Geen onbekende tegenstander van de Sweltjes uit Koudum. We zijn nog even het archief in gedoken. Zo werd er in het seizoen 2019/2020 twee keer van gewonnen. Thuis werd het 2-0 door goals van Wietze Peterson en Elmer Laagland. Uit werd het 1-2 door goals van Wietze Peterson en Evert Schreur. In het seizoen 2005/2006 werd er ook twee keer gewonnen. Thuis 3-1 door goals van Jan de Ridder en Leo Wijnsma. Uit door twee goals van Bart van der Veer. De eerste keer wanneer beide teams elkaar treffen is in het seizoen 1979/80 de uitwedstrijd wordt 3-1 verloren. De thuiswedstrijd eindigt in 0-0.

Tot zover.

De Sweltjes beginnen de wedstrijd vandaag met vol druk zetten. Dit resulteert in veldoverwicht en het meeste gevaar komt dan ook van de Sweltjes. Het duurt 8 min als de 0-1 op het scorebord komt te staan. Superspits William Vinkx legt een hoge bal met zijn borst klaar voor de Superback Jorn Pries. Jorn snijdt naar binnen toe en weet feilloos de lange hoek te vinden. Prima doelpunt na een goede aanval.

Helaas weten de Sweltjes de druk niet vast te houden en DWP laat meer en meer van zich gelden. Voor de neutrale kijker zal het een leuke middag worden. Het spel schommelt op en neer. Waar het bij de Sweltjes aan de eindpass ontbreekt zoekt DWP het vooral via de zijkanten. In een tijdsbestek van 20 minuten weet DWP 3 keer te scoren. Het is niet dat de Sweltjes geen aanspraak maken op een goal maar het is het ‘krekt net’ vandaag.

De tweede helft wordt begonnen zoals de eerste helft.  Wat weer in een doelpunt voor de Sweltjes resulteert. Dit keer is Steinar Lageweg het eindstation. Steinar zet zich elke wedstrijd 100% in en heeft dit doelpunt ook verdient. 3-2. Waar de Sweltjes hopen de aansluitingstreffer gemaakt te hebben en door te kunnen gaan blijft het spelbeeld net als de eerste helft. Als de scheidsrechter dan ook nog een vreemde beslissing maakt, of vooral de beslissing vreemd uitvoert wordt het 4-2. Het verzet is gebroken. De wedstrijd wordt uiteindelijk met 5-2 verlies afgesloten.

De komende weken gaan belangrijk worden voor de Sweltjes. Er staan een paar moeilijke wedstrijden op het programma tegen goede tegenstanders waar misschien stiekem toch wat puntjes uitgehaald worden. Maar vooral tegen directe concurrenten zullen de mouwen opgestroopt moeten worden en zal er meer van de Sweltjes geëist worden.

Volgende week de thuiswedstrijd tegen Sneek Wit Zwart met oude bekende (Zi)Daniel Bennik!