8723CW
KOUDUM
tel. 0514-522662

Afgelopen zaterdag stond dan de eerste thuiswedstrijd op het programma, en wel tegen SDS uit Easterein.

De thuisploeg ging deze wedstrijd met veel vertrouwen tegemoet, door de klinkende overwinning die vorige week op het kunstgras in en tegen Makkum werd behaald (1-4). SDS daarentegen kreeg in de laatste minuut de gelijkmaker om de oren tegen Oudehaske (1-1), en moest dus genoegen nemen met een punt in de seizoensouverture.

Echter kon er geen sprake zijn van onderschatting, want SDS blijkt al jaren een lastige tegenstander voor de Sweltsjes, en inderdaad, dit was deze keer niet anders…

Trainer Haarman kon na de laatste training van donderdag, weer bezig met het leggen van een puzzel. Omdat er al sprake is van een aantal blessure gevallen zo vroeg in het seizoen. Wiebe, Jochum en Guus waren door uiteen lopende redenen niet beschikbaar voor deze wedstrijd.

Het strijdplan van SDS was vooraf duidelijk, en is niet veel anders dan de eerdere ontmoetingen. De ploeg laat de bal aan de tegenpartij, totdat de zijkanten worden ingespeeld. Dit is voor SDS het teken om druk te gaan zetten. Een alom bekende tactiek, maar hij werkt nog altijd.

Oeverzwaluwen heeft moeite de vrije man te vinden, en zoekt dan ook al snel naar de lange bal. Echter komen deze maar mondjesmaat aan bij de spitsen. Ook het hoge druk zetten, net als vorige week, lukt niet.

Hierdoor krijgt het publiek een rommelige openingsfase te zien. SDS krijgt op de counter de beste kansen om de score te openen, alleen ontbreekt het de voorwaartsen (gelukkig) aan precisie, en ligt keeper Feike Pieter tweemaal in de weg.

De thuisploeg heeft het dus lastig en dit wordt alleen maar erger wanneer Niels binnen 5 minuten 2 keer de gele prent voorgeschoteld krijgt door de scheidsrechter (eerste kaart terecht, tweede ongelukkig). Tot overmaat van ramp, wordt kort hierna een schot op goal gelost en tegen de hand van Evert aangeschoten, die tracht de bal te blokken, penalty. Deze wordt benut en binnen 10 minuten dus een achterstand voor de Sweltsjes en een man minder op het veld.

Het spelbeeld veranderd hierdoor niet drastisch, want SDS lijkt het prima te vinden, dat de thuisploeg de bal in zijn bezit heeft. En gelijk hebben ze, want de beste kansen zijn voor de bezoekers. Oeverzwaluwen komt tot een paar afstandsschoten en halve kansen. Maar gescoord wordt er niet meer.

In de tweede helft blijft Oeverzwaluwen, ondank een man minder, het wedstrijdbeeld bepalen, en gaat naarstig op zoek naar kansen. Deze komen er voor Rutger, die net niet bij de bal kan, en Robin die een vrije trap maar net onschadelijk ziet worden gemaakt door de keeper van SDS. Ook komt Elmer een aantal keren gevaarlijk door, maar ook zijn pogingen vinden geen doel. Qua organisatie ‘staat’ het goed bij de thuisploeg en er worden weinig kansen weg gegeven.

Naarmate de tijd verstrijkt, komt er vermoeidheid in de benen, en krijgt SDS toch nog een aantal mogelijkheden de wedstrijd in het slot te gooien. Maar aan beide kanten wordt uiteindelijk niet meer gescoord, waardoor de 0-1 ook als eindstand op het bord blijft staan.